Гръцко кафе

Гръцко кафе
Здравейте,

няколко пъти съм поръчвал от Вас и съм много доволен. Радвам се, че има такива хора като Вас, които обичат нещо и се стремят да предлагат истински и качествени продукти. 
Бихте ли ми изяснили каква е рализката на Гръцкото кафе (Елинико) и останалите. Например Greek coffee Loumidis се продава ужасно скъпо в ebay, а се произвежда от огромна компания. Казвали са ми, че е изпечено много малко и иначе се прави като турското.
Може ли да ми предложите нещо подобно?

С уважение
Е. Димитров

Благодарим за въпроса,


Много често чуваме въпроси относно това, дали продаваме турско, гръцко или друго кафе. Отговорът е "Разбира се, че да", но следва дълго обяснение:
Напитката "кафе" се приготвя от кафеени зърна - Арабика или Робуста, които са предварително изпечени по някакъв начин, така че да могат да бъдат "сготвени" от нас. Начинът на изпичане не обуславя метода, по който трябва да бъде сготвено след това кафето, въпреки че за еспресо се използват по-тъмно изпечени кафета, а за филтрации - по-светло изпечени. Но имайте предвид, че това не е правило! От нашето Колумбия Супремо напр. можете да приготвите перфектно еспресо, както и да го ползвате за филтрации, и за джезве. Резултатът ще бъде все така добър.
За да получите перфектен екстракт (еспресо, филтър, френска преса или джезве) е нужно да спазвате няколко неща:
- правилна дозировка вода/смляно кафе
- точно време за екстракта
- правилно смилане на кафето.
 
Едва след това като компонент, който оказва много малко влияние за направата на перфектен екстракт, можем да поставим и изпичането. Изпичането има огромно отношение към вкуса на кафето, което трябва да е правилно изпечено, т.е. по най-добрия за него начин. Ако някой твърди, че за направата на екстракт чрез джезве (т. нар. турско или гръцко кафе), кафеените зърна трябва да са напр. по-светло изпечени - това е възможно за някои, но не релевантно за всички кафеени зърна. Изпичането на кафеените зърна е сложен процес и затова не е възможно да се уеднакви за всички кафета. Ролята на пекаря е да намери най-подходящия за дадено кафе начин на изпичане, така че да се отворят желаните вкусове и аромати.
Относно конкретния въпрос за гръцкото и турското кафе - това наименование всъщност замества метода на приготвяне, който е "джезве" или "ибрик". В Турция и България, кафето приготвено на джезве се нарича "турско", а пък същото кафе в Гърция е "гръцко". "Турско кафе" в Чехия и Словакия пък се нарича бразилския метод за приготвяне на кафе (така както се приготвя кафето за дегустация в международния конкурс Cup Of excellence).
Така че, за да получите перфектен екстракт чрез метода джезве ("турско" или "гръцко" кафе) е добре да го смелите правилно (възможно най-ситно), да го сварите правилно (6 гр./100 мл. вода) и да следите кипването на кафето, което не трябва да прекипява. Според традициите можете да го сложите до три пъти на котлона, за да направи хубав каймак.
 
Изборът на кафе за джезве е според вашия вкус. Всяко едно от нашите кафета може да бъде смляно за джезве.
Enjoy it!

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Везна Concept Art

Везна Concept Art

Везна за измерване грамажа.Прецизност на измерване с минимално отклонение от 0,1гр.Измерване: до 500..

36,00 лв.

Свързани статии

Нашият нов реален магазин в София
Заедно с отварянето на DABOV Specialty Coffee Academy, отворихме и нашия нов малък магазин в центъра на София. Адресът е: ул. Любен Каравелов 58, а телефоните за връзка с наш консултант са 0885 155 733 и 0882 477 000.  В реалния ни магазин се предлагат всички кафета и чайове, както и аксесоари за приготвяне на кафе и чай. Ако ти се пие кафе на момента - ще ти приготвим с много внимание и ще ти дадем съвети как да го приготвяш и вкъщи. Заповядай всеки делничен ден от 9:30 ч. до ..

Коментари към "Гръцко кафе"

Най-нови публикации - Всички публикации

Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..
DABOV Specialty Coffee вече и в Hombry Shop, Синеморец!
DABOV Specialty Coffee има удоволствието да ти представи уникалния черноморски магазин – Hombry Shop. Ще го откриеш не къде да е, а в Синеморец. Като казваме Синеморец, няма как да не си представяме безкрайната синева на южното ни Черноморие.Традиционно, в Hombry Shop ще намериш крафт питиета, даващи разнообразие от бира и вино. Изключително подходящи за летния сезон. Като ценител на висококачествените напитки, Hombry Shop освен хубави алкохолни питиета вече предлага и хубаво, спец..