Топ 3 на най-добрите кафета в света за 2016г.

Топ 3 на най-добрите кафета в света за 2016г.

Тази година най-престижното състезание Cup of Excellence 2016 се проведе в 4 държави и вече приключи в 3от тях, като това ни дава възможността да определим топ 3 на най-добрите кафета в света. Коста Рика, Гватемалаи Хондурас вече обявиха своите първенци, а в Бразилия това ще се случи есента.  Всяко едно от тях е оценено с над 90 точки от максимални 100 и е дегустирано поне 6 пъти от всеки член на журито. Не е трудно да се досетим, че всяко едно кафе, заело първо място на конкурса Cup of Еxcellence, е световно признато и притежава уникални вкусови качества. Ето как се подрежда топ 3 на кафетата от тази година:
На 3-то място се нарежда първенецът на Хондурас, със своя резултат от 91.70 точки. Става въпрос за ферма Ел Пуенте, собственост на Марисабел Кабалеро Гарсия. Отгледана във фермата и израснала сред кафе плантациите, Марисабел е изключително динамична и предприемчива жена, посветила живота си на първокласното кафе. Тя е отговорна и за популяризирането на съденето на дръвчета в района, за да се запазят водните източници и да се осигури биоразнообразие във фермата.
Нейното кафе победител е невероятният и високо ценен сорт Гейша (също като гватемалския първенец, който DABOV Specialty Coffee закупи). Кафето се обработва чрез мокър процес и журито открива в него свежа ябълкова киселинност, съчетана с нотки на черешови цветове, роза, ягоди, лимонада, лимонен крем, праскова, папая, червено вино и жасмин. Завършекът е дълъг, копринен, напомнящ шампанско. Не сме го опитвали, но дори начинаещ кафе любител може да си представи какъв невероятен вкус заформят тези нотки.
Съвсем заслужено, реколтата на Марисабел Кабалеро Гарсия получава 1-во място на Cup of Excellence в Хондурас
и 3-то място в света за 2016 г. Нейното кафе отива в Япония, където ще си го поделят Kasai Coffee и Maruyama Coffee & Toa Coffee.
 
Сребърният медал отива при нашия победител, кафе #1 на Гватемала, идващо от ферма Калибус Ла Сиера на Серезо Помпейо. Със своите впечатляващи 92.09 точки от максимални 100, това кафе е един истински феномен, сорт Гейша, обработен чрез мокър процес. Какво се усеща в чашката? Според професионалните дегустатори и кафе експерти, сред които беше и Йордан Дъбов, това кафе крие в себе си флорални нотки, лимон, грозде, зелена ябълка, мед, жасмин, пъпеш, праскова, синя слива и червена ябълка. Киселинността е комплексна и е определена като ябълкова, винена, с цитрусов привкус, а послевкусът… добре балансиран, кремообразен, сочен и дълъг. С охлаждането на напитката, все по-силно се усещат медът, сладостта и сочността. Нямаме думи да опишем нетърпението, в което тръпнем за да опитаме това уникално кафе победител. Кафе, признато от световни кафе експерти и оценено като 2-рото най-добро в света за 2016 г. Както вече съобщихме, на търга, проведен на 30.06.2016, след дълги часове на наддаване, DABOV Specialty Coffee успя да си извоюва кафе #1 на Гватемала и съвсем скоро то ще бъде и при теб. Поздравления на колегите от корейската фирма CKcorporations for LUSSO coffee, които си спечелиха 2-рия лот от реколтата на същото кафе.
Серезо Помпейо не за първи път печели първо място на Cup of Excellence Гватемала. През 2014г. също оглавява класацията, като неговата реколта е оценена с 91.47 точки.
 
Най-високо оцененото кафе в света за 2016 година идва от Коста Рика, страна, доказала се със своите кафета победители. Помниш ли Коста Рика-Доня Илеана, заела 32-ро място на Cup of Excellence Costa Rica през 2015 година? Ако си я опитвал, си с една идея по-близо до вкуса на истински кафе шампион. НАУЧИ ВСИЧКО ЗА CUP OF EXCELLENCE 2015
Тази година първенецът от Cup of Excellence 2016 е ферма Монте Лано Бонито – Лот Ла Ладера, притежание на Франциско Алехандро Мена Вилхез. Това костариканско съкровище печели феноменалните 93.41 точки – най-високият резултат за 2016 г. Или поне за сега. Както вече ти споделихме, в Бразилия ще излъчат победител малко по-късно тази година.
Разположена в западната долина, с излаз към Тихия океан и в близост до вулканична планинска верига, фермата е изградена върху изключително плодородни почви с вулканичен произход. Агрономическата практика на фермера включва използването на  планински микроорганизми, отглеждани в самата ферма, които подпомагат за обогатяването на почвата с азот, калий и магнезий.
Сортът на това кафе шампион е Катура и се обработва чрез меден процес на обработка (полу-сух). Нотките, които журито е открило в чашката са маракуя, мед, плодов букет, цитрус, костилкови плодове, праскова, портокал, хвойна, пъпеш, гуава, зелени ябълки, сушена слива, кайсия, череши, шоколад, разтопено масло. Киселинността е сладка, сочна и отчетлива, послевкусът - кремообразен и кадифен, а тялото - плътно. Истинско плодово изкушение, което неслучайно е избрано за най-доброто кафе в Коста Рика за 2016. Късметлиите, които се сдобиха с него, са няколко – от Япония, Тайван и Кореа.
 
Без никакво съмнение, всяко едно от тези 3 кафета е ненадминато и фактът, че е спечелило първо място на Cup of Excellence го прави неповторимо. Горди сме, че съвсем скоро ще се сдобием с един истински победител и ще ти дадем възможността да го опиташ. Следи нашия блог за повече информация за кафе #1 на Гватемала и очаквай съвсем скоро да бъде и в твоята чашка.
 
 
 
 
 
 

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

Свързани статии

За кафе може да се говори много, но този сблъсък на двама професионалисти - всеки в своя бранш заслужава внимание. ..

Коментари към "Топ 3 на най-добрите кафета в света за 2016г."