Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас

Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас

Тъй като до момента не сме представяли ферма от Хондурас, ще започнем с няколко съпътстващи уводни реда за регионите, за климата и тероара.

Култивирането на кафе в Хондурас започва в края на 19 век. Климатът е много подобен на този в Никарагуа, Гватемала и Коста Рика, естествено с няколко съществени разлики на микроклимата и почвата, които ще обсъдим по-късно в чашката кафе от фермата Алто де лос Сантос.

Кафеената индустрия там бавно изгради и проби своя път през бананените плантации, като по статистика в Хондурас има регистрирани над 110 хиляди производители на кафе, като 92% са смятани за малки производители. Тук говорим за малки ферми и сдружения, които по време на събиране на реколтата (което по тези земи се случва от ноември до март) отваря близо милион работни места.


В Хондурас съществуват 6 основни региона, в които се отглеждат кафе: Копан, Опалака, Монтекилос, Камаяга, Агалта и Ел Парасио.

Във всеки регион, въпреки еднаквите климатични условия като валежи, надморска височина и средна годишна температура, ще открием осезаеми разлики във вкуса и чашката, идващи от тероара.


Връщайки се във фермата Алто де лос Сантос ще ви разкажем по-подробно за сорта и тероара.

Поради тропичния климат, както и влажния въздух, надморската височина на плантацията варира между 1400 м и 1650 м.


ВИЖТЕ ПРЕДСТАВЯНЕТО И НА ОСТАНАЛИТЕ ФЕРМИ, ОТ КОИТО КУПУВАМЕ


Качеството на кафето в Хондурас се определя спрямо няколко от следните критерии:


1. Надморска височина.


Колкото по-висока е надморската височина, толкова по-добре за кафето.

Хондураското правителство, в опит да маркетира кафетата в страната е станало по-строго в мониторинга на фермите. Трябва да се отбележи и фактът, че колкото по-висока е надморската височина, толкова по-трудно е и отглеждането. Кафето расте по-бавно и изисква по-голямо обгрижване.


2. Тероарът в Хондурас и региона около Алто де лос Сантос е изключително благоприятeн, като благодарение на вулканичната основа на почвата, чиято основа е глина – естествен минерал, предлага богата и комплексена съвкупност от ценни соли и вещества.


3. Обработка, процес и транспортиране.

Много важен фрагмент е и процесът на обработка на кафето.

В Алто де лос Сантос залагат на комбиниран процес на обработка на кафето, мокър с 12% изсушаване в специално изградени мелници, а нататък процесът продължава със сушене на слънце.


4. Климат


Интересен момент е фактът, че голяма част от кафето в Хондурас расте на сянка или е комбинирано, където кафето получава достатъчно светлина, но не е изложено целодневно на нея. Валежите също са достатъчно, за да допринесат за благоприятния растеж на растенията.


5. Био сертифицирано


Кафето от фермата на Хоел Лопез и Херминио Пердомо е сертифицирано за био-продукт, благодарение на неговата чистота – от култивирането и отглеждането до процеса на обработка и транспортирането му.

Хондураската организация за качествени кафета „HQC” е организация, съставена от независими ферми, които се занимават с отглеждането и обработката единствено на специални кафета, като тяхната мисия е да отглеждат единствено и култивират само чисти и био продукти.


ПЕКАРНАТА НА DABOV Specialty Coffee ИМА ЧЕСТА ДА БЪДЕ БИО-СЕРТИФИЦИРАНА от AUSTRIA BIO GARANTIE. НАУЧИ ПОВЕЧЕ ТУК


Когато опитате това кафе, ще откриете в чашката неговата характерна и цитрусова сладост.


Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създад..

96,00 лв.

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Филтри за кафе от CHEMEX® лесни за употребаза 6 чашиНачин на употреба:Поставете филтъра, изсипете см..

16,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Ферма Моплако
Моплако е една изключителна ферма, разположена в сърцето на Етиопия в планинския регион Иргачеф – безспорно един от най-добрите региони, където може да бъде отглеждано кафе. Характерно за кафетата от региона са сладостта и аромата на цветя, който може да се забележи в повечето от кафетата, както и добре балансираното кремообразното тяло. Фермата е разположена на 1700 – 1800 метра надморска височина, което предоставя един перфектен баланс между темепература и количество валежи, от което се..
Кафе Ел Молино
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..

Коментари към "Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас "

Най-нови публикации - Всички публикации

Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..
DABOV Specialty Coffee вече и в Hombry Shop, Синеморец!
DABOV Specialty Coffee има удоволствието да ти представи уникалния черноморски магазин – Hombry Shop. Ще го откриеш не къде да е, а в Синеморец. Като казваме Синеморец, няма как да не си представяме безкрайната синева на южното ни Черноморие.Традиционно, в Hombry Shop ще намериш крафт питиета, даващи разнообразие от бира и вино. Изключително подходящи за летния сезон. Като ценител на висококачествените напитки, Hombry Shop освен хубави алкохолни питиета вече предлага и хубаво, спец..