Бял чай

Бял чай

Белият чай се прави от листа, които са обработени така, че те леко да увехнат и загубят „тревистия” вкус на зеления чай, като едновременно с това са подложени на минимално окисляване. Също като зеления и черния, белият чай се прави от растението Camellia sinensis. Белият чай е специалитет на китайската провинция Фуджиан (Fujian). Листата идват от различни чаени култури. Известни са видовете храсти Da Bai, Xiao Bai, Narcissus, Chaichа.
Точно като другите чайове, белият също идва от растението Camellia sinensis, но листата са набрани и прибрани преди да са се разтворили напълно, когато пъпките все още са покрити с фина бяла обвивка. От тук идва и името му. Белият чай е много по-дефицитен от другите традиционни чайове и доста по-скъп.
Белият чай прилича на зеления по това, че е преминал през много малко обработване и не е ферментирал. Но има значителна разлика във вкуса. Повечето зелени чайове имат отличителен „тревист” вкус, който при белия чай липсва. Вкусът е описан като лек и сладък. Препоръчително е белият чай да се запарва във вода с температура, под тази на кипене.
Ако пиете чай за здраве, може да бъдете заинтригувани от способностите на белия чай. Имайте предвид, че белият чай съдържа значително по-голямо количество кофеин от другите видове чай. Някои проучвания доказват, че белият чай съдържа и повече антиоксиданти дори от зеления чай.
Сравнение на бял и зелен чай
Антиоксиданти
Проучвания показват, че в младите листа на белия чай се съдържат повече антиоксиданти от тези на зеления чай. Концентрацията на антиоксидантите в белия чай са три пъти повече от тези в зеления. Това прави белия чай, чаят с най-висока концентрация на антиоксиданти. За сравнение, една чаша бял чай съдържа 12 пъти повече антиоксиданти от чаша прясно изцеден сок от портокал.
Вкус
За мнозина вкусът на чая е от съществено значение, а не много хора харесват „тревистия” вкус на зеления чай. Белият чай има много по-нежен и фин вкус, успокояващ, копринен и дори сладнеещ. Вида на правилно запарения бял чай е описан от любителите като бледо златен, напомнящ на младо бяло вино.
Цена
Поради причината, че белият чай се бере само от някои видове храсти и само няколко дни от ранната пролет, и се обработва по много специален и деликатен начин, той е много по-дефицитен от другите типове чай. Това също означава, че той е по-скъп, понякога до 3 пъти по-скъп от зеления за най-добро качество.
От друга страна е необходимо по-малко бял чай за да се направи добра запарка, която да достави антиоксиданти и сила на имунната система. Само една супена лъжица бял чай е достатъчна за запарването на един литър и то няколко пъти. Сигурно имате черен чай в кухнята, както и популярния зелен чай.
Но колко често си купувате бял чай? Той има по-голяма популярност от зеления сред почитателите на напитките, които са не само вкусни, но и полезни.
Белият чай се смята за един от най-изисканите и скъпи сортове чай и е разпространен най-вече в Китай, където го ценят много. Според древна легенда китайският император Шън Нун се разхождал замислено из градината пред двореца си. Той изобщо не забелязал, как в чашата му с топла вода паднали няколко листенца от чаеното дърво.
Когато опитал напитката, бил потресен от нежния аромат и изтънчения вкус. Тайната на белия чай е в неговото събиране и в обработката му. Листенцата на белия чай могат да се събират само в продължение на няколко часа и то само през два дни в годината – през април и през септември.
При обработката на чая процесът на ферментация на чаените листенца е сведен до минимум, за да се запазят всички полезни вещества и витамини. Белият чай е доста капризен, що се отнася до транспортирането му, което го прави още по-скъп. Цената му е между 100 и 3000 долара за килограм.
Чай и здраве
Белият чай не напразно се смята за еликсир на младостта, тъй като е мощен имуностимулатор, продължава младостта на кожата и има антибактериални свойства. Ако водите напрегнат живот и сте заети с мисловна дейност, белият чай ще ви помогне лесно да се възстановите от умствената умора.
Освен това белият чай помага за бързото сваляне на килограмите, тъй като пречи на увеличаването на адипоцитите – клетките, от които се образува мастната тъкан. За да запази белият чай аромата си, трябва да се съхранява в сухо помещение.
Ако пиете чай за здраве, добре е да помислите за белия чай!
Той премахва умората и стимулира умствената дейност. Оказва положително влияние върху централната нервна система.
Отразява се благоприятно на сърдечната дейност, разширява кръвоносните съдове, ефикасен е срещу главоболие. Действа освежаващо, антидепресивно. Чаят садържа естествени антиоксиданти, които са ефикасно средство в борбата срещу рака, действат превантивно против образуването на злокачествени тумори. Забавя процеса на стареене на кожата.
Чаят е естествен източник на флуорони съединения и благодарение на това възпрепяства зъбния кариес. Той съдържа витамини от група В, най- вече В1 и В2, витамини А, С, Е, К и Р.
Витамин Р в комбинация с витамин С спомага за натрупването на аскорбиновата киселина и повишава имунитета на организама. Катехините, съдържащи се в чая, нормализират дейноста на чревната микрофлора.
Екстракт от бял чай може да помогне срешу борбата с вируси и бактерии, като по този начин намаляване на честотата на стафилококи и стрептококи инфекции, пневмония, плесенясване, а дори и зъбна плака.
Белият чай помага клетките на кожата чрез стимулиране на имунната система, когато са изложени на вредни лъчи на слънцето. Това предполага потенциалното му използване за лечение на някои форми на рак на кожата и да служи като средство в козметиката за предпазване от признаците на стареене от увредената кожа. Бял чай може да има приложение в инактивиране на патогенни микроби човека, т.е., бактерии, вируси и гъбички.
  • Намаляване на ефекта от атеросклеротични плаки и понижаването на кръвното налягане
  • Намаляване на канцерогени, които са всяко вещество, пряко свързани с причиняващи рак
  • Намаляване на риска от инсулт и сърдечна недостатъчност, като намалява нивото на лошия холестерол и увеличава нивото на добрия холестерол
  • Намаляване на риска от диабет, като намалява нивата на кръвната захар
  • Защита на кожата от увреждане от ултравиолетова светлина, чрез стимулиране на имунната система, когато са изложени на вредните ултравиолетови лъчи
  • Намаляване на риска от ракови тумори, свързани с дебелото черво, на простатата и рак на стомаха

Публикувано от DelmarTe

DelmarTe - чаят, който задоволява и най-изискания вкус.

Коментари към "Бял чай"

Най-нови публикации - Всички публикации

Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..
DABOV Specialty Coffee вече и в Hombry Shop, Синеморец!
DABOV Specialty Coffee има удоволствието да ти представи уникалния черноморски магазин – Hombry Shop. Ще го откриеш не къде да е, а в Синеморец. Като казваме Синеморец, няма как да не си представяме безкрайната синева на южното ни Черноморие.Традиционно, в Hombry Shop ще намериш крафт питиета, даващи разнообразие от бира и вино. Изключително подходящи за летния сезон. Като ценител на висококачествените напитки, Hombry Shop освен хубави алкохолни питиета вече предлага и хубаво, спец..