Ферма Моплако

Ферма Моплако

Моплако е една изключителна ферма, разположена в сърцето на Етиопия в планинския регион Иргачеф – безспорно един от най-добрите региони, където може да бъде отглеждано кафе.
Характерно за кафетата от региона са сладостта и аромата на цветя, който може да се забележи в повечето от кафетата, както и добре балансираното кремообразното тяло.
Фермата е разположена на 1700 – 1800 метра надморска височина, което предоставя един перфектен баланс между темепература и количество валежи, от което се нуждае кафеения храст. Процесът на обработка е натурален – събирано на ръка и изсушавано върху африкански легла (това могат да бъдат мрежи или бамбукови прътове, издигнати над земята).
Собственикът на фермата се казва Хелена Георгалис, гъркиня, която наследява бизнеса от родителите си и продължава тяхната дългогодишна работа, труд и мечти.
Нашата среща с Хелена и нейното кафе започва преди 1 година в Колумбия, където тя е наблюдател на конкурса за специално кафе Cup of Excellence и подпомага инициативата за бъдещо провеждане на това събитие в Етиопия.

Точно там Йордан Дъбов, който през това време е един от 12-те съдии на мероприятието, се запознава с нея и опитва за първи път нейни кафета. Връщайки се в България, веднага закупува малка партида нейно кафе – точно това, което предлагаме в момента.
 
 
Между другото, да си жури на подобен конкурс като Cup of Excellence, въобще не е лесна задача. Като такъв, носиш отговорността, кое кафе какъв рейтинг ще получи, оценявайки неговия вкусов профил и неговите качества. По този начин, прекупвача, може да бъде сигурен за това, какъв лот ще закупи в последствие.

Това в действителност е една изключителна трудна и деликатна задача, защото върху раменете ти лежи задачата да оценяваш труда на фермера и неговите работници за цялата предходната година. Няма нужда да споменаваме, че за тези хора, кафето е целият им живот.
Сега обаче няма да говорим толкова за Cup of Excellence, а ще съсредоточим вниманието си върху фермата на Хелена, а тя повярвайте ни, заслужава своята светлина под прожекторите. Всъщност, закупуването на кафето от нея, става по така наречения “Direct trade”
метод, когато пекаря се срещне директно с производителя и закупи кафето от него на базата на договорка и ръкостискане, след което това кафе стига до пекарната, където да бъде изпечено и приготвено за първи път.

А първият път.... Да, това кафе наистина е необикновено... Аромат на живи горски плодове, медена сладост и страхотно кремообразно тяло, което остава в небцето ви през целия ден.

Да отглеждаш кафе е деликатна работа и изисква немалки усилия от всеки един, който се е захванал да го прави. Ако само един фрагмент от „пъзела“ не бъде поставен на мястото си, кафето ще изгуби от качествата си много преди да стигне до пекарната. Трябва да подчертаем също и това, че в Етиопия има над 2000 ферми за кафе и ако искаш кафето ти да е конкурентно, трябва да си абсолютно безкомпромисен.

Хелена в действителност е свършила чудесна работа с менажирането на своята ферма и е успяла да насърчи работниците си да бъдат невероятно внимателни и да отдадат себе си в работата си от събирането до процеса на обработка и изсушаване. Фермата на Хелена ни представя един завършен и заключен процес, в който има ясно изразена и подчертана методика и прецизност на работата, а това си личи и по кафето.


Enjoy it! И този месец кафе на месеца поради големия интерес е етиопското МОПЛАКО.

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създад..

96,00 лв.

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Филтри за кафе от CHEMEX® лесни за употребаза 6 чашиНачин на употреба:Поставете филтъра, изсипете см..

16,00 лв.

Свързани статии

Студено кафе с канела
Ако сте любители на студеното кафе, определено ще ви се прииска да опитате тази доста лесна за приготвяне рецепта и да се насладите на разхладата в горещините. За да баланасираме вкуса с мека сладост, ще добавим малко канела и кафява захар.Ето и всичко необходимо за приготвянето му:- 2/3 чаши едро смляно кафе (като за хемекс и филтрации)- 3 чаши вода- 1 ч.л. канела- 3 с.л. кафява захарНие приготвихме тази рецепта с едно от специалните ни кафета - етиопското Моплако, което придава допълнител..
Индонезия Гайо Маунтин
Ние открихме най-благородното кафе сред вулканите на планинската верига, простираща се по северозападния бряг на острова Суматра. Това е наистина ценен потомък на първите кафета, които холандците са засадили по тези земи преди повече от триста години. Кафето е събрано, обработено и селектирано ръчно и притежава строга индивидуалност.Уникалното за Индонезийските Арабики е, че заемат почетно място в еспресо смесите.Нашето кафе e със силна индивидуалност, плодови и земисти нотки. Силно и доминантно..
Ферма Найнти Плюс - Етиопия
Може да се каже толкова много за това кафе, но дори и всичко казано ще бъде малко.Истината е, че ако обичате кафето като напитка, то тези на Найнти Плюс са извор на вдъхновение за всеки.Найнти Плюс оперират в две страни. В Панама, където компанията притежава и ферма от 134 хекатара, а също така колаборират работата си с фермери от Етиопия в регионите Иргачеф, Сидамо и Оромия.Ще насочим вниманието си към фермите, които оперират в Етиопия, а за Панамските ще поговорим друг път и ще отделим специал..
Ферма Ел Молино - Салвадор
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..
Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас
Тъй като до момента не сме представяли ферма от Хондурас, ще започнем с няколко съпътстващи уводни реда за регионите, за климата и тероара. Култивирането на кафе в Хондурас започва в края на 19 век. Климатът е много подобен на този в Никарагуа, Гватемала и Коста Рика, естествено с няколко съществени разлики на микроклимата и почвата, които ще обсъдим по-късно в чашката кафе от фермата Алто де лос Сантос.Кафеената индустрия там бавно изгради и проби своя път през бананените плантаци..

Коментари към "Ферма Моплако"

Най-нови публикации - Всички публикации

Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..
DABOV Specialty Coffee вече и в Hombry Shop, Синеморец!
DABOV Specialty Coffee има удоволствието да ти представи уникалния черноморски магазин – Hombry Shop. Ще го откриеш не къде да е, а в Синеморец. Като казваме Синеморец, няма как да не си представяме безкрайната синева на южното ни Черноморие.Традиционно, в Hombry Shop ще намериш крафт питиета, даващи разнообразие от бира и вино. Изключително подходящи за летния сезон. Като ценител на висококачествените напитки, Hombry Shop освен хубави алкохолни питиета вече предлага и хубаво, спец..