Кои са ХАРИО?

Гордеем се, че от 2012 г. ние от Dabov Specialty Coffee сме дистрибутори на продуктите на Харио. Харио са японска компания, която проектира, произвежда и продава най-висококачествените аксесоари за приготвяне на кафе в домашни условия, а също така и аксесоари за професионални баристи. Продуктите на Харио са уникални, заради своята иновативност, качество и стилен дизайн.

Ето кратко представяне на най-използваните продукти за кафе Харио:

          1. Харио v60

Спокойно можем да кажем, че v60 е един минималистичен начин за приготвяне на кафе. От гледна точка на инвестицията - тя е минимална - това е един изключително достъпен уред. Може да се сдобиете с конусовидния дрипър само за 11,50 лв., а резултатът, който получавате - перфектната екстракция - е безценен. От гледна точка на устройството - уредът е прост и изчистен, което го прави лесен за употреба и в същото време елегантен.

Уредът v60 представлява отрязан конус с ъгъл 60 градуса, откъдето произлиза и името “v60”. Дръпърът има оребрения по вътрешната част на стените, което позволява на въздуха да циркулира, докато водата преминава през кафето. Затова ако искате да разнообразите еспресото с кафе, то със сигурност v60 е най-лесният начин да го направите.

Харио разполага с пластмасов, керамичен и метален дрипър. Може да изберете и стандартните избелвани филтри за v60, а също и неизбелвани филтри Мисараши.

Към v60 комплекта Харио предлагат и различни видове кани за сервиране от висококачествено стъкло.

 

2. V60 Ice Coffee Maker

V60 уредът за студена филтрация е алтернативен уред за любителите на студеното кафе. Този уред е пригоден за лесно изстудяване на филтърното кафе, което сте получили във v60. Уредът представлява кана с разширение в горната част, където се поставя v60 дръпър. Във вътрешността на каната има съд, в който се поставя лед и върху който кафето изтича по време на филтрацията. Така когато горещото кафе и ледът се смесят, Вие получавате охладено кафе. Това е уред за охлаждане на топла екстракция, а не за получаване на студена и работи по индентичен начин с класическия v60.

 

3. Филтрираща бутилка за студено кафе

Ако не сте опитвали студена екстракция от кафе, тогава не сте се опознали цялото богатство от вкусове и аромати, които кафето може да Ви предложи. Студената екстракция открива един нов хоризонт - кафето разкрива една непозната за повечето хора своя страна. Бутилката на Харио за студена екстракция е направена точно с тази цел - да създаде условията, при които кафето да освободи най-добрите си вкусове и аромати в досег със студена вода.

Бутилката на Харио, както може да се очаква, е с изключително просто устройство и изчистен дизайн. Уредът представлява стъклена бутилка, във вътрешността на която има изключително фина цедка, в която се поставя смляното кафе; след това просто бутилката се пълни със студена вода и се поставя в хладилник за около 6-8 часа в зависимост от това какъв тип екстракция искате да получите. След това се наслаждавате на свежото кафе.

 

4. Френска преса

Френската преса също може да бъде причислена към най-минималистичните методи за приготвяне на кафе, защото това е уред, който на теория е вечен и не се нуждае от нищо друго, за да бъде използван. Запарването на кафе във френска преса не изисква никакви умения и може да се използва от всеки, дори от най-начинаещите.

Френската преса представлява стъклена цилиндрична кана с “бутало” плътно прилепващо към стените на каната; то представлява и самият филтър/цедка, през която кафето се филтрира/прецежда.

Кафето за френска преса се смила едро и се изипва в каната. След това се залива с гореща, но не вряла вода и се изчаква 4-6 минути. Накрая “буталото” се натиска така че готовата екстракция да остане отгоре, а частиците кафе да останат на дъното на каната. Така кафето преминава през фината цедка под слабо налягане, което помага на някой вкусове и аромати да “разцъфнат” още повече.

Кафето приготвено във френска преса се доближава най-много до кафето при професионална дегустация.

 

5. Drip Pot

Този уред е предназначен за филтрация на кафе през текстилен филтър. Удобството при Дрип Пот е това, че филтърът е за многократна употреба, но също така трябва да се измива добре след всяко използване, за да се предотврати контаминация на предишни частици кафе със свежите.

Дрип Пот представлява малка стъклена кана с формата между колба и пясъчен часовник, която форма типично за Харио е вдъхновена директно от химичните паборатории. Уредът работи на принципа на v60 и Хемекс, като специфика за Дрип Пот е, че филтърът не прилепва плътно по стените на съда, а “виси” във въздуха.

 

6. Coffee Syphon - Вакуум кана

През 1949 г. Харио изобретяват Coffee Syphon или Вакуум пот. Този уред е изключително впечатляващ и веднага може да се направи връзка с химическата лаборатория, където Харио са специализирани. Този уред е предназначен по-скоро за баристи, но може да се използва и в домашни условия от най-запалените кафе маниаци.

Вакуум потът е доста сложно устроен в сравнение с повечето продукти на Харио. Той се състои от два стъклени съда - долният е с формата на колба, а горният с формата на цилиндрична фуния, като тръбата от горния стига почти до дъното на долния съд. Те се съединяват посредством гумено уплътнение, което позволява да се създаде вакуум. Вакуум каната работи на следния принцип: в долния съд се налива вода и тя трябва да се нагрее преди двата съда да се съединят плътно; когато водата заври (започват да се появяват първите балончета), тогава съдовете се съединяват плътно; тогава водата започва да се изкачва по тръбата, защото налягането в горния съд е по-малко, защото температурата е по-ниска. Така когато почти цялата вода от долния съд се е изкачила в горния, във водата се сипва кафето, разбърква се и съдът се нагрява за около минута и половина. След това спираме нагряването; в това положение кафето и водата се намират в горния съд, но когато нагряването спре, в долния съд температурата спада, както и налягането; благодарение на намаленото налягане и на гравитацията течността бързо преминава по тръбата в долния съд. Между двата съда се поставя филтър и така в долния съд остава филтрираното кафе.

Целият този процес е изключително атрактивен.

 

7. Water Dripper - студено кафе

Системата за студена филтрация на Харио също спада към впечатляващите и специални методи за приготвяне на кафе. Това е уред за студена филтрация, което означава, че се различава от бутилката за студено кафе на Харио точно толкова колкото се различават френската преса и v60.

Уредът за студена филтрация, както Вакуум каната, също е със сравнително сложно устройство: състои се от три части - най-отдолу има кана, в която се събира готовото филтрирано кафе; в средата има съд, в който се поставя кафето, в къното на който има филтър; филтър се поставя и върху кафето, за да се предотврати образуването на дупка от водата, която капе върху него; най-отгоре има съд за вода или лед с дозатор. Оттук нататък механизмът е прост: студената вода капе върху филтъра и така се напоява кафето - то бавно се филтрира в каната в продължение на 4-8 часа.

Тази система също напомня на химическа лаборатория и е един изключително интересен и добър метод да получите най-добрата екстракция чрез студен процес.

 

8. Кана за заливане на кафе (кетъл)

Каната за гореща вода на Харио е една неотменима част от обурудването на всеки бариста, но ако искате да получите перфектен резултат в домашни условия е силно препоръчително да използвате каната на Харио. Има две  нейни разновидности: електрическа с нагревател и неелектрическа.

Когато заливате кафето с гореща вода в v60 дрипър например, е добре да бъдете особено прецизни и внимателни: за правилната екстракция е нужно водата да се налива на тънка струйка, така че да не наруши структурата на кафето; нужно е водата да преминава равномерно през кафето, докато се филтрира и в него да няма дупки или неравности. Точно тук идва на помощ каната на Харио - благодарение на формата на чучура водата може да се излива на тънка струйка с бавна скорост, което да не наруши структурата на кафето във филтъра.

Каната на Харио ще Ви помогне да извлечете максимума от кафето, когато приготвяте v60, Дрип пот, Хемекс или друг вид уред, който изисква заливане на кафето с вода. Също така може да използвате каната и за приготвяне на чай.

 

9. Везна Харио

По необходимост везната е най-използваният инструмент от всеки бариста. Използването на везна е нещо задължително, когато приготвяте кафе какъвто и метод да изберете, ако искате да контролирате процеса на екстракция, а не той да се протича на случаен принцип. За правилната екстракция е нужно да се следват определени пропорции, а една от тях е количеството кафе и вода, които използвате - това са ключови условия. Точно тук идват на помощ везните Харио - пластмасовата везна с батерия и металната везна, която се зарежда с usb кабел. И двете везни са изключително презизни с минимално отклонение до 0,1 гряма. И двете везни разполагат с таймер, защото времето също е ключов момент при приготвянето на кафе.

 

10. Кафемелачка “Скертон”

Прясно смляното кафе е едно от задължителнито условия, когато искате да извлечете максимума от кафето независимо от това какъв метод използвате. Ръчната кафемелачка Харио е идеален вариант ако не можете да си позволите професионална кафемелачка в домашни условия. Тя е перфектна за едро и средно смилане. Ръчната кафемелачка Скертон използва керамични ножове, който не са топлопроводими, което означава, че не нагряват кафето; те разрязват кафееното зърно, а не го натрошават, както други кафемелачки. Този процес осугурява по-равномерно смилане (големината на частиците не се различава чак толкова много) и кафемелачката се настройва лесно, за да можете да създадете условия за най-добрата екстракция.

 

11. Миксер за фрапе

Миксерът за фрапе на Харио е изключително удобен и лесен за употреба. Работи просто с натискане на копчето - млякото се превръща в кремообразна пяна за секунди. Може да се използва за фрапе и за студен шоколад.

 

12. Инфрачервен котлон

Инфрачервеният котлон на Харио е предназначен по-скоро за специализирана употреба от баристи отколкото за домашни условия. Той е разработен, за да осигури перфектните условия, за приготвянето на кафе във вакуум каната на Харио. Регулира се лесно и дава възможност да запаметявате различни профили на нагряване, което ще Ви осигури постоянен резултат в екстракцията.

 

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Харио - кана за сервиране RSC 600 мл.

Харио - кана за сервиране RSC 600 мл.

Стъклена чаша V60 от Харио.изработена от висококачествено стъклозапазва кафето топлоима капак с гуме..

49,00 лв.

Харио - уред за филтриране на кафе - меден V60-02

Харио - уред за филтриране на кафе - меден V60-02

Лесен метод с филтрация за приготвяне на превъзходно кафе у дома, в офиса или във вашето кафене.&nbs..

143,00 лв.

Харио - Бутилка за водородна и алкална вода

Харио - Бутилка за водородна и алкална вода

Харио - Бутилка за водородна вода - HWP-10изработена от висококачествено стъклоима капак с гумено уп..

200,28 лв.

Коментари към "Кои са ХАРИО?"